Historia 1960-69
1960
vann vi sexan/Klass II Västra med ett starkt föryngrat lag. Spelande tränaren och ordföranden Björn Nilsson var tillbaka efter en tid i Kamraternas (= Blåvitts) juniorer och B-lag, en tung center som gjorde 29 mål under året.
I årsberättelsen konstaterades att 1960 var ett av de mest framgångsrika åren i Masthuggets historia, ”både idrottsligt och ekonomiskt, tack vare ett i främsta hand uppoffrande arbete av styrelsen samt att medlemmarna visat stort intresse”.
Och: "Klubben ser med tillförsikt fram emot en comeback i elitserien, där Majvallen blir hemmaplan, och man slipper att springa på den sandiga och hårda Karl-Johanstorg."
Namnen på ytterligare några av fotbollslagets profiler ger förklaringen både till framgången och stabiliteten: där fanns Sven-Erik Karlsson (som sköt det avgörande målet) och Dennis Börjesson som bägge skulle bli ordförande i klubben under många många år.
En paragraf ströks ur stadgarna: den som befriade sittande styrelse från kontingent.
Handbollslaget kom tvåa i sin serie, hade sämre målskillnad än Surd.
Eftersom Skepparegatan 73 C skulle rivas flyttade MBK till sin gamla klubblokal på Eldaregatan 16. Där skulle vi stanna i 28 år.
Handbollslaget kom tvåa i Klass II C, samma poäng som Surd men sämre målskillnad.
1961
visade det sej att föryngringen gått lite för snabbt. Vi kom sist i ”Eliten”, femman, Klass I Västra, tog futtiga sex poäng och lusten att träna var ”mycket dålig”. I DM åkte vi på ÖIS som vann med 12-1. Men Björn Nilsson satte en kanon i krysset från 40 meter.
Handbollslaget vann Klass II C.
Fjolårets stolta ord om rekordbra ekonomi var redan historia. I augusti hölls ett krismöte. Förslag väcktes om både kaffe- och skinklotteri. I årsberättelsen framkom det att var bäst att snabbt glömma 1961 som ”ej varit det framgångsrikaste året i Masthuggets historia. Men vi behöver ju inte tappa sugen för det.” Och kaffelotteriet ”gick vägen”.
Handbollstvåa igen i Klass II C, nu efter Sandarna.
1962
började grabbarna växa till sej och vi kom trea i sexan, Klass II Västra. Evert Sjöberg, han som såldes till ÖIS 1938-39, var tillbaka som tränare. Årsmötet avslutade sedan ordföranden Björn Nilsson ”tackat medlemmarna för ej visad uppmärksamhet”.
Tredje gången gillt för handbollslaget, vann tvåan överlägset, bara en tappad poäng.
1963
vann vi sexan, Klass II Västra, med bara två förlorade av 18 matcher. Rustan Wallström kom från Marieholm och gjorde den första av sina många framgångsrika säsonger som spelande tränare.
Hemmaplan var Karl Johans Torg. Sista matchen avgjorde. En poäng mot värsta konkurrenten Hälsö var nödvändig. Det blev 1-1. Ett bra sätt att fira 30-årsjubileet.
Handboll: klarade sej kvar i Klass 1 B, trea från slutet.
1964
blev Dennis Börjesson vald till bäste när vi blev sjua av tio lag i femman (Klass I Västra), återigen med Rustan Wallström som tränare. ”Majvallen var hemmaplan och för första gången började vi träna ordentligt.” I mars hade klubben sitt första träningsläger, två dagar i Hindås. Några eldsjälar organiserade bingospel i aulan i Majornas läroverk ”varje tisdag” och ”förtjänsten blir mycket god”.
Handboll: sjua i Klass 1 B.
1965
var det stora att vi startade en ungdomssektion; redan i denna första kull fanns två blivande stöttepelare i A-laget, Greger Johansson och Hans-Inge Pettersson. A-laget sjua i femman. Åter bra förtjänst på bingon. Årsmötet beslutade om ett bandylag vintern 1965-66. Men hur blev det med den saken?? Inget spår av bandyn finns i följande protokoll!
Handboll: femma i Klass 1 A (Sydvästra).
1966
hade vi träningsläger i Hindås för tredje året i rad. Seriepremiären 20 april mot Sandarna fick ställas in på grund av snö. När femman väl spelats klar låg vi åtta. I Västra GP-cupen gick vi till semifinal där vi inför jättepublik föll med 2-1 mot Skogen som kom med sitt ordinarie div II-lag. ”Sten-Olof Johansson gjorde båda målen för Skogen. Lars-Erik Pettersson nätade för oss. Matchen måste vara en av de bättre i klubbens historia."
(Vårt mål är förevigat på Elof Lunds foto långt ner på sidan!)
55 träningar genomfördes under året. Bingon sköttes av folk utanför klubben och gav därför ingen vinst.
1967
hade vi fyra pojklag igång och ett B-lag som vann sin serie. A-laget kom åtta och var nära nerflyttning. Stig-Arne Johansson fick spelarpriset. Återigen Hindåsläger. Antalet träningar: 60. Ett fint nyförvärv var Dennis Börjessons bror Kenneth, som hade både allsvenska och U-landslagsmeriter från GAIS. Som målvakt skulle ”Knäcken” bli en av våra stora handbollsspelare.
1968
blir vi åtta i femman för tredje året i rad. Åter träningsläger i Hindås. I GP-Cupen slår vi div 3-laget Hovås med bröderna Rune och Helge Börjesson (1-0, målskytt Sven-Erik Karlsson). Men Kungsladugård slår sen ut oss.
17 år gammal A-lagsdebuterar Greger Johansson och får dessutom pris som bäste B-lagsspelare. Bäste A-lagsspelare: Ingvar Carlsson. Flest mål i serien, 6 st: Hasse ”Lill-Räka Andersson”.
1969
åkte vi efter sex år ur femman, i Göteborg då kallad Eliten eller Elitserien. Något annat var kanske inte att vänta när vi saknade fast tränare och dessutom hamnat långt ner i serien år efter år. Träningsläger i Simlångsdalen, kvartsfinal i GP-cupen. Rustan Wallström bäste A-lagsspelare. 18-årige Greger Johansson började sin ledargärning med att ta hand om pojklaget. Bäste handbollsspelare: Hasse Konradsson.
Ur årsmötets protokoll: ”Lars Erik P. meddelade att vi skulle kunna få Sven Sjöblom som spelande tränare för 3000 kr. Dennis Börjesson ville då att vi skulle försöka få någon att ta vinterträningen för Kennet Börjesson kunde ta boll- o. teknikträningen, för att vi då skulle slippa de dyra arvodena. Styrelsen skulle ta hand om detta och göra vad de tyckte var bäst.”
Handbollslaget trea i Klass 2 B.
Seriesegrarna i klass II (= sexan) 1963.
Stående fr v: Osborne Mattiasson, Kurt Schiller, Sven-Erik Karlsson, Kent Andersson, Björn Nilsson, Royne Johansson, Rustan Wallström och en okänd.
Knästående: Kent Rylander, Hasse Konradsson, Bengt Nordström, Ingvar Karlsson och Dennis Börjesson.
Loket mot Hugget! 6 juni 1964 får vi stryk av Götahed på Majvallen.1-3. Masthuggets målvakt har rusat ut och blir lätt överspelad – bollen rullar dock tursamt nog utanför.
Götahedaren t.h. är Leif ”Loket” Olsson, sedermera känd radioreporter. Den här liksom de flesta av våra svartvita historiska bilder är tagen av Elof Lund.