Historia 1940-49
1940-41
Världskrig och många inkallelser. Vi blev tvungna att dra oss ur serien.
1941-42
Vi startade inte i seriespel.
1942-43
A-laget kom trea av sju lag i Klass III Västra. Kungsladugård vann. För första gången i klubbens bevarade papper hittar vi här ett juniorlag från MBK. Det kom åtta av elva lag i Juniorklass IV.
1943-44
Fyra i Klass II Västra - eftersom seriesystemet skulle läggas om hade vi blivit uppflyttade. 10-årsjubileet firades på Stamvouls Café och Matsalar på Stampgatan. Festen sades ha varit mycket lyckad.
1944-45
Sjua av nio lag i Klass II Västra. "Speldräkten var blå tröja och blå byxor med svarta strumpor med vit bård", har Rune Holmström, som var med, berättat. Tvåa i Juniorklass IV.
1945-46
Femma i Klass II Västra. Häcken vann överlägset.
1946-47
Vi vann för första gången Klass II Västra, sex poäng före Landala.
Tabellrad: 14 11 1 2 48-21 23.
Ett pojklag bildas med Björn Kartberg som lagledare. Fem nyförvärv kommer från GIK Hjorten som ska läggas ner.
"Vi försökte få värden att lägga in trägolv över cementen i klubblokalen på Eldaregatan 16."
1947-48
Det gick inte så bra i Klass I Västra: sist med tabellraden
18 1 1 16 17-83 3.
"Anledningen till det dåliga resultatet var att många spelare hellre spelade i korpen. Man fick vid denna tid spela i korpen om man inte spelade i högre serie än klass II. Man kan fråga sig hur det var med klubbkänslan."
En lovande fotbollskille i området var Åke Petersson, Mylla kallad. "Men eftersom han var från Paradisgatan så fick han gå till Utsiktens BK. Först långt senare sedan han haft sina bästa år som bollspelare kom han att lira i MBK. För en lirare var han, vilket man i lika hög grad kan säga om Olgart Kartberg." Så mindes Rune Holmström som var A-lagsspelare det här spelåret.
Vi anmälde efter flera års uppehåll åter ett juniorlag till fotbollens seriespel. Handbollslaget vann Klass VI A (Osborn Mattiasson trea i skytteligan med 16 mål av våra 50) och bordtennislaget spelade i Div. III. Ekonomin var svag och kassan tom. Vi hade en skuld till Olympia Sport på 450 kr. "Kontingenten blev 50 öre i veckan för seniorer, 25 öre för juniorer."
1948-49
Näst sist i Klass II Västra men vi klarade oss kvar eftersom ett lag utgick. Fotbollslaget åkte till Danmark och spelade match och under pingsten hälsade det danska laget Hals BK på oss. "Inkvartering ordnades på Marinhemmet, två nätter kostade 6:50, supé på Royals matsalar gick på hela 3:50."
Efter bara två månader fick ny kassör väljas eftersom den först utsedde inte ansåg sej kompetent. För att få in pengar tog man betalt för pingisspel i lokalen, 20 öre per kvart.
Ur mötesprotokoll 17 juni 1949 på Café Viborg: "Lennart Henning meddelade att klubben hade flyttat ifrån lokalen Eldareg. 16." Snart har en ny hittats på Skepparegatan 73 C. Och: "Axel Lindesjöö avsattes som sekreterare på grund av att han åter börjat förskingra klubbens pengar." En utredning visade senare att summan uppgick till 44 kr samt intäkter från ett amerikanskt lotteri på vilket det aldrig gjorts någon dragning. Med en ny kassör blev det också problem. Styrelsen fick bege hem till honom för att hämta kassaböckerna och en del annat "för att det inte skulle bli alldeles stagnation i klubben".
1949-50
Femma i Klass II Västra. Evert Sjöberg var tränare, Stig Rundberg utsågs till bäste spelare. Juniorlaget togs ur serien för att de "slarvat bort flertalet strumpor, byxor och kängor".
Värden höjde hyran för klubblokalen med 5 kr. Det hade klubben inte råd med, så det blev flytt från Eldaregatan 16 till Skepparegatan 73 C. 7 okober hölls första medlemsmötet där och ordföranden Lennart Henning höll auktion på hemliga paket. Behållning: 13.95. För pengarna köptes en radio till lokalen.
A-laget 1948-49. Stående fr v Hans Johansson, Lars Leo, Thure "Tjippen" Andersson, Filip Ågren, Rune Nordström, Olle Tjusling och Stig "Gangstern" Johansson. Knästående Osborne "Gobben "Mattiasson, Robert "Haren" Andréasson, Kurt Kallkoph, Pelle Johansson och Stig Kartberg.